[O1] Głośniki wysokotonowe - kaput ? :(

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • _Mucha_
    Classic
    • 2018
    • 0

[O1] Głośniki wysokotonowe - kaput ? :(

No to mamy dyskusję typu wyższości świat Bożego Narodzenia od Wielkanocnych :roll:
  • _Mucha_
    Classic
    • 2014
    • 10

[O1] Głośniki wysokotonowe - kaput ?

Witam,

Dziś dopiero zauważyłem że głośniki wysoko tonowe (gwizdki) nie grają (auto mam od tygodnia), myślałem że może spalone, dla upewnienia się podmieniłem na działające z innego auta, ale efekt jest ten sam. Wysoko tonowe nie grają a niskotonowe grają. Kostki podłączone obydwie na dolnym głośniku, więc powinno grać. Radio mam nie oryginale. Ku mojemu zdziwieniu po wyjęciu radia z wiązki od auta wychodzą tylko 4 przewody więc sądzę że tylko dwa głośniki podłączone. Czy gdzieś pod deską mam szukać przewodów od tweeterów ? Oba głośniki niskotonowe grają a gwizdki nie Macie może jakieś rozwiązanie bo już zgłupiałem ???

Komentarz

• 4tech
      RS
      • 2008
      • 4247
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zdejmij boczki i sprawdź czy nie było ingerencji w instalację...
      To że obie wtyczki podpięte przy głośnikach niskotonowych wcale nie oznacza podłączenia głośników... :evil:
      O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
      Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
      Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• _Mucha_
        Classic
        • 2014
        • 10

ale czy ewentualnie do radia mają iść tylko 4 przewody, po dwa na głośnik ? bo nie ogarniam ale sądząc po podłączeniu gwizdka do głównego głośnika to chyba by na to wychodziło, ale uświadomcie mnie

Komentarz

• 4tech
          RS
          • 2008
          • 4247
          • Octavia II combi (1Z5)
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

_Mucha_, do radia z każdej pary głośników (wysokie tony + niskie) idzie po 2 przewody.
          Zatem po 2 z LP, + 2 PP, + 2 LT i 2 PT daje nam łącznie 8 sztuk przewodów.
          Jeśli autko wyposażone jest fabrycznie tylko w głośniki z przodu, to komplet kabli = 4 sztuki.
          Skoro u Ciebie gwizdki nie grają (a te co wstawiasz na 100% są sprawne), to szukaj przyczyny w ich podłączeniu.
          Może poprzedni właściciel miał wstawiony jakiś "customowy" zestaw z dodatkową zwrotnicą lub cokolwiek innego i po prostu kabelki są inaczej puszczone :diabelski_usmiech
          O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
          Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
          Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• _Mucha_
            Classic
            • 2014
            • 10

no właśnie dziś pewnie zabiorę się za demontaż boczków i zobacze co tam się dzieje ,zdziwiony byłem że dochodzą tylko 4 przewody ,ale jeśli tak ma być to jak piszesz muszę rozebrać i sprawdzić. Chociaż kable wyglądają na ori , tak samo głośniki ori

Komentarz

Pracuję...